“Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije” – odziv Združenja policijskih šefov Slovenije

05.12.2022

Na spletu in v tiskanih medijih smo zasledili razprave in mnenja o imenovanju Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja policije in izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar  »da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije«. Uvodoma želimo poudariti, da Združenje policijskih šefov Slovenije (v nadaljevanju ZPŠ) skrbi za uveljavljanje in razvoj […]

Na spletu in v tiskanih medijih smo zasledili razprave in mnenja o imenovanju Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja policije in izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar  »da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije«.

Uvodoma želimo poudariti, da Združenje policijskih šefov Slovenije (v nadaljevanju ZPŠ) skrbi za uveljavljanje in razvoj policijske stroke, izboljšanje kakovosti upravljanja in vodenja ter sooblikovanje razmer za uspešno delo policijskih šefov. V ZPŠ se zavedamo svoje vloge v policiji in naše odgovornosti pri vzpostavitvi/ohranjanju dobre organizacijske klime, ki vpliva na medosebne odnose v organizaciji ter na zadovoljstvo in zavzetost zaposlenih.

V ZPŠS zagovarjamo stališče, da policija nikoli ne sme (p)ostati ujetnica vsakokratnih apetitov političnih strank, ki pridejo vsake toliko na oblast. Zavedamo se, da ima policija »dva gospodarja«, skupnost (ljudi) in oblast. Zavedamo se tudi dejstva, da nam oblast določa prioritete našega dela, da nam reže ustrezno velik del kolača za delovna in materialna sredstva ter za plače, po opravljenem delu pa imajo tako oblast kot skupnost pravico oceniti kakovost opravljenega dela in policija je za to odgovorna obema »lastnikoma«.

S strokovno avtonomijo, zakonitim in etičnim ravnanjem moramo še naprej krepiti našo profesionalizacijo v dobrobit skupnosti. Skupnost in posamezniki v njej morajo biti vedno in povsod deležni enake stopnje varnosti, ne glede na barvo oblasti. Ravno visoka stopnja integritete policijskih šefov je tista, ki brani policijsko profesijo in zagotavlja policijsko profesionalnost.

Policijski šefi so mnogokrat pred dilemo, kako in kaj naprej. Pri sprejemanju odločitev jim mora biti omogočeno, da jih sprejemajo samostojno in neodvisno, hkrati pa se morajo zavedati, da imajo vpliv samo na svojo odločitev, na njene posledice pa vpliva več nimajo. Takšna avtonomija policijskih šefov je zagotovilo, da ljudje oz. skupnost ne bo v slabšem položaju, zagotovi pa se lahko samo ob odsotnosti pritiskov vsakokratne oblasti

Zaradi navedenega tudi v ZPŠS menimo »da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije« in, da se politiki ta vrata ne odpirajo. Hkrati želimo izraziti podporo vsem vodjem v policiji in vsem policistom, ki svoje delo opravljajo zavzeto, odgovorno in profesionalno, vsak  poskus ali pritisk oblasti na strokovnost našega dela pa javno obsojamo.

Zagotavljanje ustrezne varnosti posameznikom in skupnosti, varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitev pravne države so poslanstvo, ki mu policisti sledimo.

mag. Franc Virtič, predsednik

Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije – odziv ZPŠ

Preberite tudi

Podpis sporazumov o sodelovanju s Policijo in Ministrstvom za notranje zadeve

Predsednik ZPŠS Franc Virtič je danes, skupaj s predsedniki drugih  veteranskih in stanovskih organizacij slovesno podpisal sporazume o sodelovanju s Policijo in Ministrstvom za notranje zadeve. Novi sporazumi so posledica spremembe Pravilnika o sodelovanju policije z veteranskimi in drugimi stanovskimi organizacijami.